Välj rätt sorts gasfjädrar till ditt ändamål

Gasfjädrar används ofta när det finns behov av en mjuk öppning/stängning av exempelvis en dörr eller överhängda dörrar. Det finns gasfjädrar som kallas låsbara och dessa används där det är ett krav för steglös justering med låsning. De används för, bland annat, kontorsstolar och patientmaterialsutrustning där kravet på jämn rörelse är hög. De är fyllda med kvävgas och är cylindriska. Det är kategoriserade efter längd, kraft, rörelse och minskad rörelse. För att göra det möjligt för en gasfjäder att fästas vid de två punkter som behövs för att justeras, är trådar eller öglor av något slag som används.

Tryckfjädrar används för att skapa ett tryck mot två ytor eller föremål. De används i mindre objekt såsom lås och ventiler, men även för mycket stora lösningar såsom vibrationsdämpare på vägbroar. Den faktiska tråd som används för att linda den till en spiral, finns i dimensioner mindre än ett hårstrå och upp till 6,5 cm. Det material som används är ofta legerat stål eller rostfritt stål.

Dragfjädrar används för att dra ihop två ytor eller föremål med en viss kraft. De hittas i objekt såsom dörrlås, barnvagnar och ljus kontor. Kraften av fjädern är olika beroende på hur hårt tråden är virad, antingen gles eller tät. En dragfjäder har oftast någon form av ändfästen, i t.ex. öglor eller krokar för att fästa de två objekten som ska dras ihop. Vridfjädrar används för att sammanfoga eller dela två ytor eller objekt till en viss vinkel. Vi finner vridfjädrar i t.ex. fönsterluckor, dörrar, klädnypor eller stora föremål såsom kontorsstolar. Storleken på tråden som används för vridfjädrar är vanligtvis mellan 0,1 mm till 5 cm och de flesta metaller kan användas för tillverkning. Kraften hos en torsionsfjäder är lägre ju längre ut på våren en är.