Fira lucia

Fira lucia

januari 3, 2021 Av av Magnus

Det finns flera högtider som firas i Sverige, och i december är det inte bara jul och nyår som firas utan också lucia. Firandet kan se lite olika ut på olika platser, men de allra flesta känner till luciatåg, lussebullar och vacker sång.

Fira lucia i Sverige

Det där med att fira lucia är inte en ny och modern tradition utan den har rötter långt tillbaka i tiden. Lucia går tillbaka i den kristna traditionen och handlar om Syrakusas skyddshelgon Lucia som dog som martyr. Firandet i dag har dock moderniserats och det är inte så många som tänker på varför man egentligen firar. Nu handlar det om luciatåg, och om att äta gott fika som pepparkakor och lussebullar.

Godis under högtider

Under högtider har godis i regel en stor roll. Du kan köpa gott godis online så att du är väl förberedd när högtiden knackar på dörren. Godis finns i flera varianter och även om det inte direkt finns något godis som har luciatema är det inte ovanligt att man äter lite extra gott för att fira. Julgodis är dock något det brukar finnas väldigt gott om. Det finns både chokladtomtar, vingummi, skumgodis och en hel del annat.

Tips för luciabakandet

Inför lucia är det många som bakar pepparkakor och lussebullar. Se till att kolla över vad du behöver till bakandet i tid så du plötsligt inte står utan jäst när du blir sugen på att baka. När det gäller lussebullar ska det vara saffran i degen. Den kan antingen köpas i malen form eller som flytande aromextrakt. Båda delarna går lika bra att baka med. Ett bra tips är att stöta den malna saffranen med lite socker innan den läggs i smeten. Då kommer saffranssmakerna fram än mer.

Ordna ett luciatåg

Luciatåg är en sådan sak som hör lucia till. De kan ordnas i många former. Vissa går i luciatåg, andra rider genom samhällen. Men det krävs en del planering för att luciatåget ska fungera som tänkt. Lucialinnen ska skaffas, glitter till tärnorna, rött band, luciakrona och en hel del annat ska letas fram. Det behöver inte vara dyrt att sätta samman ett stämningsfullt luciatåg, och det behöver inte vara många som deltar. Samla ihop några personer som kan lucialåtarna, och gå ut på stan eller sjung på äldreboenden. Det uppskattas.

När luciatåget planeras kan det dock vara klokt att fundera på om det ska användas levande ljus eller inte. Är det ett ridande luciatåg bör det inte förekomma levande ljus utan man bör ha batterivarianter. Går små barn i luciatåget kan batteriljus vara bra även där. De levande ljusen är i regel lite mer stämningshöjande men de innebär också en högre brandrisk, vilket är en nackdel.