Så gör du luciafirandet till något extra

Så gör du luciafirandet till något extra

februari 21, 2022 0 av goteborgslucia.se

Att fira lucia är en tradition som har hängt med väldigt länge. Den 13 december då lucia infaller är det fikamys, luciatåg och stämningsfull musik. Både unga som gamla firar lucia. Om du vill göra luciadagen till något extra finns det några bra tips som du kan ta med dig till kommande lucia. Att samla dina vänner och familj till en härlig luciafrukost kan vara en bra idé. Gör en lyxig frukostbuffé med allt från färsk frukt till lussebullar. Om du vill lyxa till det lite extra kan du bjuda alla på ett glas prosecco för att göra dagen lite extra speciell. Prosecco är ett mousserande vin som många älskar och dricker när de ska fira något speciellt. Prosecco är ett friskt och fruktigt mousserande vin som inte sällan har inslag av päron, citrusfrukt, fläder och gröna äpplen. Istället för att ha champagnefrukost på lucia kan du ha en proseccofrukost.

Fira med en härlig middag

När du ska fira lucia kan du förutom att ha en frukost och titta på luciatåget på tv även fira lucia på kvällen med en härlig middag. Du kan också då fira luciadagen med prosecco. För prosecco är inte bara en väldigt bra sällskapsdryck utan är även väldigt matvänligt. Nyckeln för att matcha prosecco med mat är att den har en gnutta sötma för att möta de olika smakerna som finns i maten. Ett tips är att lägga ditt bubbel på kylning i god tid innan du ska dricka det.

Gör ditt eget luciafika

Det vanligaste luciafikat är glögg, lussebullar och pepparkakor. Men det finns många andra alternativ om du vill ha något extra på fikabordet. Du kan exempelvis göra en mjuk pepparkaka med glasyr, lussebullesemlor, saffransbollar och saffranssmörbullar. Det finns massor som du kan göra och egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna för vad du ska ha för fika. Det behöver inte ens vara fika med saffran i. Om du har lust kan du bjuda in till ett glöggmingel när det är lucia för att göra dagen lite extra speciell.

Utforma dina egna traditioner

När det kommer till lucia- och julfirande kan du alltid göra dina egna traditioner. Bara för att det har varit på ett sätt betyder det inte att du kan inte kan ändra på saker. Inget är skrivet i sten och du kan själv anpassa firandet efter tycke och smak. Du behöver inte ens göra samma sak varje år utan kan ta det som det kommer och anpassa efter hur det är just för tillfället. Om du har mycket att göra kan du köpa allt fikabröd och du kan till och med gå iväg på café eller liknande för att inte behöva göra någonting själv.