Lucia – en ljus tradition i vintermörkret

Lucia – en ljus tradition i vintermörkret

mars 10, 2024 Av av Magnus

Lucia är en fin tradition som firas den 13 december när det är som mörkast, då det kommer en vitklädd flicka med ljus i håret. Firandet är en blandning av flera olika traditioner som har utvecklats till dagens luciatåg med lucia, tärnor och stjärngossar. Man firar lucia i förskolor och skolor, på arbetsplatser och i kyrkor, vilket är mycket uppskattat.

Klä barnen fint till luciafirandet

Man vill gärna klä barnen fint till luciafirandet. Köp kvalitetskläder för barn hos https://kidsbrandstore.se/. Där hittar du ett stort urval fina kläder för barn och ungdomar. De satsar på populära varumärken och kläder för både festligheter, som till exempel lucia, och skola och fritid. Besök Kids Brand Store och se vad som passar ditt barn!

Luciafirandets historia

Lucias ursprung är flickan Lucia från Syrakusa på Sicilien som dog martyrdöden för sin tro cirka år 300 och helgonförklarades. Detta kopplades ihop med årets mörkaste natt då onda krafter var i rörelse och man därför skulle hålla sig vaken. På den statliga myndigheten Institutet för språk och folkminnen kan man få veta mer om dessa svenska folktraditioner. De samlar in och delar gärna med sig av sin kunskap. I det moderna luciafirandet ordnas ofta luciaomröstningar där man kröner en lucia i en högtidlig ceremoni.