Julgranen gör mycket för luciastämningen

Julgranen gör mycket för luciastämningen

mars 1, 2021 0 av goteborgslucia.se

Lucia är en gammal tradition som firas i Sverige varje år den 13 december. Det är en stor del av hela julfirandet och en väldigt älskad tradition. För att komma i stämning behövs både julgran och adventspynt. Nuförtiden går det att beställa en julgran direkt hem till dörren och om du önskar kan julgranen hämtas efter jul.

Julgranen är en symbol för julfrid

Granar är ett tecken på julfrid. Långt innan det blev vanligt med julgranar inomhus var det många som ställde en gran vid ytterdörren. Granarna var ofta kvistade med en granruska kvar högst upp. Förr trodde folk att granarna var ett skydd mot farliga makter och under julnatten trodde folk att dessa övernaturliga varelser var extra aktiva. Julgranen flyttade så småningom in i hemmen under 1700-talet och pryddes till en början med ljus, äpplen och saffranskringlor. Den moderna julgranen har ursprung i Sydtyskland. Under 1800-talet hade granen konkurrens av andra julträd men kring sekelskiftet 1900 stod granen kvar som segrare. Sedan dess har granen varit det enda julträdet. Idag är det lite olika när julgranen kommer in i hemmet. Många tar in granen redan i början på december medan andra väntar till dagarna före julafton. Men granen tillsammans med julpynt skapar en riktigt härlig julstämning. Luciafirandet skulle inte vara samma sak om inte granen och julpyntet fanns.

Luciafirandet

Det moderna luciafirandet började 1927 då det första offentliga luciatåget arrangerades. Lucia var i början antingen ensam eller i följe av två följeslagare. Med tiden växte tåget och fylldes på med tärnor och stjärngossar. Idag har även tomtegubbar och pepparkaksgubbar en naturlig plats i det svenska luciatåget. Melodin till luciasången har sitt ursprung från Italien. 1920 skrevs den svenska texten av luciasången och i samband med att firandet av lucia växte gavs det ut en sångbok. Lussekatter eller lussebullar, som har ett starkt band till dagens luciafirande, har egentligen inget historiskt samband med lucia. Att baka lussekatter och lussebullar är en gammal tradition men syftet var att skrämma Lucifer med starkt gula saffransbullar. Under 1800-talet spreds traditionen om lussebullar i Sverige och saffran är idag en stor del av maten vi äter till jul.