Lussebullar – recept och historia bakom Sveriges älskade luciabröd

Lussebullar – recept och historia bakom Sveriges älskade luciabröd

april 4, 2025 Av av Magnus

Doften av saffran som sprider sig i köket, den varma, gyllengula färgen och den första tuggan av en nybakad lussebulle. För mig, och för många med mig, är detta själva essensen av advent och luciafirande. Lussebullen, eller lussekatt som den också kärleksfullt kallas, är så mycket mer än bara ett sött vetebröd. Den är en bärare av historia, folktro och en stark symbol för ljusets återkomst under årets mörkaste tid. Låt oss tillsammans dyka ner i berättelsen om detta älskade bakverk, från dess mytomspunna ursprung till hur vi bakar de allra saftigaste bullarna idag.

Lussebullens ursprung historia och symbolik

Saffranets gyllene trådar och ljusets symbolik

Det är omöjligt att tala om lussebullar utan att nämna saffran, kryddan som ger bakverket dess signaturfärg och aromatiska smak. Saffran, utvunnet ur pistillmärkena från saffranskrokusen (Crocus sativus), är världens dyraste krydda och har en historia som sträcker sig tusentals år tillbaka. Ordet härstammar från arabiskans ’zafran’ som betyder ’göra gul’, och dess användning är dokumenterad ända från bronsålderns Kreta. I Sverige blev saffran populärt i bakverk under senmedeltiden, men var länge en lyxvara förbehållen de rikaste eller speciella högtider. Dess koppling till julen är stark i norra Europa, och den gyllengula färgen kom att symbolisera ljus och hopp under den mörka vintern, en direkt länk till Lucia själv, ljusbringaren. För att få ut maximalt av den dyrbara kryddan, ett tips jag själv ofta använder, är att mortla saffranstrådarna med en sockerbit och kanske låta dem dra i lite sprit eller varm mjölk innan de blandas i degen. Det frigör både färg och smak på ett fantastiskt sätt.

Från djävulskatt till älskad lussebulle

Historien om lussebullens ursprung är fascinerande och inte helt enkel att reda ut. Många spår pekar mot Tyskland och Holland under 1600-talet. En tysk sägen berättar om hur djävulen, i skepnad av en katt, bestraffade elaka barn, medan Jesusbarnet gav bullar till de snälla. För att skrämma bort den ljusskygge djävulen färgades bullarna gula med saffran. Denna tradition kan ha nått Sverige, kanske via handelsvägar till Göteborg, där liknande bröd kallades ’duivekater’ i Holland, ett sött julbröd vars namn möjligen förvrängdes. Det är här vi stöter på det äldre, och lite kusliga, namnet ’dövelskatt’ eller ’dyvelskatt’, ord som direkt kan översättas till ’djävulskatt’. Namnet kopplas till folktron där djävulen, eller Lucifer, kunde anta just en katts skepnad. Den gula färgen ansågs då fungera som ett skydd mot dessa mörka krafter.

Ordet ’lussekatt’ dyker upp i skrift först i slutet av 1800-talet, bland annat i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 1898, som ett alternativ till ’dövelskatt’. Övergången sammanföll troligen med att Luciafirandet, som vi känner det idag, växte fram och spreds över landet under samma period. Saffran blev också vanligare i hushållen. En viktig faktor här var järnspisens intåg, som enligt Juligen.se revolutionerade hemmabaket och gjorde det möjligt för fler att baka saffransbröd hemma. Även om kopplingen mellan ’lusse’ och Lucifer (båda med rötter i latinets ’lux’ för ljus) är språkligt intressant, menar de flesta experter att ’lusse’ i lussekatt helt enkelt är en folklig form av Lucia, precis som i ’lussevaka’ eller ’lussebrud’. Denna språkliga koppling mellan ljusbringaren Lucia och Lucifer är dock en fascinerande detalj i traditionens historia.

Formernas tysta språk och regionala avtryck

Lussebullen är inte bara en smakupplevelse, den är också en visuell tradition där formen spelar en viktig roll. Den allra vanligaste formen är den S-formade ’julgalt’ eller ’enkla kuse’, med inrullade ändar och ett russin i varje virvel. Denna form sägs ibland symbolisera en kattsvans eller, enligt andra tolkningar, ett halvt solkors med kopplingar till vintersolståndet och äldre solsymbolik. Två S-formade bullar kan läggas i kors och bilda en ’gullvagn’ eller ’julkors’. Men variationerna är många och bär ofta på spår av regionala traditioner och äldre symbolik. Vissa former, som ’prästens hår’ från Södermanland eller ’juloxen’, har rötter som kan spåras tillbaka till bronsålderns mönster på hällristningar och smycken. I Östergötland bakades ’julgalten’ för att bringa lycka vid slakten, medan ’lindebarnet’ eller ’pågen’ i Skåne var ett frukbarhetsbröd. Dessa regionala varianter, som ’kyrkporten’ i Västmanland eller ’liljan’, visar på en rikedom och en djupare förankring i lokala sedvänjor och folktro. I Göteborg, där jag bor, sägs det att traditionen med holländska lussebröd kom med fartygen, och det finns en speciell modell som bakas än idag, en direkt koppling till ’duivekater’-traditionen även om den exakta formen inte alltid är känd av alla.

Att baka de perfekta lussebullarna recept och ovärderliga tips

Att baka lussebullar är för många en kär tradition, ett startskott för julens alla förberedelser. Doften som sprider sig i hemmet är oslagbar. Genom åren har jag provat många recept och knep, och även om grunden är densamma – en söt vetedeg med saffran – finns det små justeringar som kan göra stor skillnad för saftigheten och smaken. Saffran kan nämligen ha en lätt uttorkande effekt på degen.

Klassiskt recept på lussebullar (ca 30 st)

Här är ett grundrecept, inspirerat av klassiska svenska traditioner och med några moderna inslag för extra saftighet:

  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk (3%)
  • 1-2 påsar saffran (à 0,5 g), gärna mortlad med 1 tsk socker
  • 250 g kvarg (kesella) eller 1 extra äggula för saftighet (valfritt, se tips nedan)
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • Ca 15 dl vetemjöl special (eller byt ut 1-2 dl mot rågsikt för extra saftighet)
  • Russin (gärna blötlagda, se tips)
  • 1 ägg för pensling

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och saffranet. Värm till fingervarmt (37°C).
  2. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av vätskan, kvarg (om du använder det), socker och salt. Rör om.
  3. Tillsätt mjölet, lite i taget (spara lite till utbakningen). Arbeta degen kraftigt i maskin ca 5-10 minuter, eller för hand 10-15 minuter, tills den är smidig och släpper bunkens kanter. Degen får gärna vara lite lös – en lös deg ger saftigare bullar!
  4. Låt degen jäsa övertäckt på dragfri plats i ca 40-60 minuter, till dubbel storlek.
  5. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda den smidig. Tillsätt eventuellt blötlagda russin nu om du vill ha dem i degen, annars används de bara till garnering.
  6. Dela degen i ca 30 bitar. Rulla ut varje bit till en smal längd och forma till önskad figur, exempelvis S-formade katter (’julgaltar’). Du kan hitta inspiration till fler former i denna artikel om lussekatter.
  7. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa under bakduk i ca 30-40 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225°C (över- och undervärme).
  9. Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg. För ett klassiskt utseende, se detta recept.
  10. Grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter, tills de är gyllenbruna och genomgräddade.
  11. Låt svalna på galler under bakduk för att behålla saftigheten.

Fler tips för saftigare bullar och variation

Förutom grundreceptet finns det flera knep och variationer att prova. Många svär vid att tillsätta kvarg, som i Annas saftiga lussebullar med kesella, för extra saftighet. Andra menar att det är viktigare med rumsvarma ingredienser och att inte snåla på smöret. Ett tips från Underbara Clara är att byta ut en del av vetemjölet mot rågsikt. Att blötlägga russinen i vatten, glögg eller julmust innan de används hindrar dem från att torka ut degen. För en lyxigare variant kan man fylla bullarna med mandelmassa eller varför inte en klick vaniljkräm? Möjligheterna är många!

Så vad är det då som gör lussebullen så speciell, år efter år? Jag tror det handlar om mer än bara smaken eller historien. Det handlar om gemenskapen i att baka tillsammans, om förväntan inför julen, och om den där enkla glädjen i att dela ett varmt, gyllene bröd med någon man tycker om när mörkret ligger tätt utanför fönstret. Från dess rötter i folktro och skydd mot mörker, till att bli en självklar del av vårt moderna Luciafirande, har lussebullen behållit sin plats som en symbol för ljus och hopp. För mig personligen är doften av nybakade lussebullar startskottet för den riktiga julkänslan, en påminnelse om barndomens luciamorgnar och en tradition jag gärna för vidare. Den representerar det bästa av våra svenska traditioner – värme, gemenskap och ett litet stycke magi i vardagen. Så låt oss fortsätta baka, dela och njuta av våra älskade lussebullar, och låta deras gyllene ljus lysa upp vintermörkret.