Modernt luciafirande i Sverige

Modernt luciafirande i Sverige

juni 5, 2020 Av av marta

Ett luciatåg är ett sällskap som går två och två i rad efter lucian, som går först. Efter henne följer tärnor, sedan stjärngossar, och ibland kan barn utklädda till pepparkaksgubbar och tomtar komma sist.

Luciatåget brukar komma tidigt på morgonen innan solen gått upp. Man sjunger visor och sånger med lucia-, Staffans- och jultema. Ofta bär några i sällskapet på korgar med pepparkakor, lussebullar, glögg, kaffe och saft till barnen. Lucian är alltid klädd i en vit lång särk. Hon har en luciakrona med antingen levande eller batteridrivna ljus i håret. Runt midjan har hon ett rött silkesband. Tärnorna har likadana särkar, och antingen glitter eller kransar på huvudet. De brukar istället för rött sidenband i midjan ha glitterband, likadant som det de bär på huvudet om de inte har kransar. Tärnorna har även ett ljus i ena handen. Stjärngossarna har även de vita särkar och en strut på huvudet. Dessa brukar sjunga Staffansvisan.

Skansen

I Bollnässtugan på Skansen tar man upp luciatraditionen 1893, och då sågs det mest som en gammal tradition som de ville bevara. År 1927 arrangerade Stockholms Dagblad en luciatävling, för att få intresserade att gå i ett offentligt luciatåg i Stockholm. Det ledde till ett sådant stort intresse att tidningen Året Runt började med luciatävlingar 1973–1980. Den flickan som fick mest röster skulle få krönas till Sveriges Lucia på Skansen. En tävling som många flickor anmälde sig till. När Året Runt avslutade tävlingen fortsatte Skansen att samarbeta med andra.

Lucia på tv

År 2004 började Luciamorgon visas på SVT, och det har varit trevliga arrangemang från olika kyrkor, och elever från musikskolor från Sveriges alla hörn har medverkat. En trevlig stund som många bänkar sig vid, tidigt på luciamorgonen, ofta tillsammans med kaffe, saft, lussebullar och pepparkakor att äta.