När började man fira lucia?

När började man fira lucia?

juli 23, 2020 Av av marta

I Sverige kom traditionen med att fira lucia under 1700-talet, då en kvinna likt ett helgon klädd i vit klänning och ljus i håret gick från gård till gård för att sprida ljus. Första gången lucia nämns är 1764 och det var i Skövde. År 1893 kom firandet till Skansen, efter att Skansens skapare Arthur Hazelius ville visa upp landsortsmässiga seder. Själva traditionen uppstod i Tyskland, men där var det en ung flicka som kläddes som ett Jesusbarn. Hon hade tända ljus i håret som en gloria. Lucia firas 13 december och namnsdag den dagen har just Lucia. I Sverige börjar första advent och lucia som en inledning av julen. Den svenska lucian har en blandning av både kristna och förkristna gestalter. Luciatraditionerna har också brett ut sig till andra länder i Norden, och även till vissa länder utanför Norden.

Varför just 13 december?

Under medeltiden fanns en juliansk kalender – den så kallade lussenatten inföll just den 13 december, och var då den längsta natten på hela året – vintersolståndet enligt den julianska kalendern. När sedan den gregorianska kalendern började gälla kom vintersolståndet att infalla 22 december. Det sägs även att det var denna natt som de mörkaste och ondaste krafterna härjade som värst. Det var viktigt att hålla sig vaken hela natten om man ville undgå att drabbas av dessa onda krafter. Den här natten kunde även djuren tala, något som alla trodde på. Människorna frossade i mat, för att inte somna.

Alla julförberedelser skulle också vara färdiga när luciadagen inföll. Man firade dagen med att både äta och dricka lite extra, och djuren fick även de extra foder. Själva namnet lusse är inte hämtat från helgonet Lucia utan Lucifer (djävulen) som var den alla fruktade under denna tid. I Sverige hade man precis blivit kristna och i och med lucia återkallades ljusets makter för att ljuset skulle återkomma. Det är från ovanstående berättelse som det svenska luciafirandet härstammar.

Lucia är faktiskt en av få högtider i protestantiska länder i Skandinavien, som är uppkallat efter ett helgon: Sankta Lucia, som var ett skyddshelgon för Syrakusa. Hon både föddes och dog i Syrakusa (283–304). Däremot är själva firandet äldre än namnet på ljushögtiden. Genom åren har luciafirandet ändrats och kring sekelskiftet 1899–1900 skapades ett gemensamt firande och en spridd luciatradition i Sverige.