Vem var Lucia?

Vem var Lucia?

maj 28, 2020 Av av marta

Lucia var en jungfru, född omkring 283 i Syrakusa i Sicilien och hon dog 304 i Syrakusa. Hon blev efter sin död martyr och helgon och inom den Romersk-katolska kyrkan firas hon 13 december. Man tror att jungfru Lucia troligtvis led martyrdöden under den hetskamp kejsaren Diocletianus drev mot henne. Lucia föddes i en rik familj under romartiden, hennes mor var från Grekland och hette Eutychia och fadern var en romersk patricier (ofta adel). När Lucia var fem år gammal dog hennes far och modern uppfostrade henne sedan ensam.

Det sägs att Lucia avlagt kyskhetslöfte (avsagt sig avhållsamhet av alla sexuella handlingar), men det berättade hon aldrig för någon. Modern lovade dock bort henne när hon blev äldre, något Lucia försökte försena. Hon bad till Gud att han skulle hjälpa henne att slippa bli bortlovad. När Lucias mor insjuknade i obotlig blödarsjuka, övertalade Lucia henne att de skulle vallfärda till Catania för att gå till helgonet Agatas grav. Framme vid graven ska Agata ha uppenbarat sig för Lucia, där hon meddelat henne orden: ”Varför ska du be mig något som du själv kan ge din mor?”. Efter besöket blev Lucias mor frisk igen och hon lovade då att inte gifta bort sin dotter till den man hon lovat bort hennes till. Denne man som tänkt fria till Lucia kände sig sårad och anmälde henne till kejsaren Diocletianus, en man som förföljde kristna människor.

Arrest

Lucia blev både torterad och arresterad, men gav aldrig upp sin tro på Gud. Hennes straff var att bli glädjeflicka på en bordell, men Lucia hävdade att hon inte tänkte ge bort sin kyskhet. Så den dagen hon skulle åka igenom staden till bordellen, sattes hon på ett spann bakom ett par oxar. Det slutade med att spannet frös fast i marken och ingen kunde flytta det. Någon hällde kokande olja på Lucia, men det hjälpte inte, hon skadades inte. Då blev det panik och en annan drog sitt svärd och körde det genom Lucias hals, men inte ens då dog hon. När hon däremot fick den sista smörjelsen gav hon efter och dog.

Lucias kvarlevor

Förvarade i Santa Lucias kyrka i Venedig finns Lucias kvarlevor. Innan kyrkan skulle rivas för att en järnvägsstation skulle byggas där, flyttades kvarlevorna till San Geremia, en närbelägen kyrka. Där finns de kvar än i dag och Venedigs järnvägsstation heter i dag ”Venezia Santa Lucia”. På Sicilien och i Syrakusas katedral kan man betrakta en av Lucias underarmar.

Namnet

Lucia kommer från det latinska ordet lux och det står för ljus. Även om Sankta Lucia var en kvinna som led martyrdöden under Romarriket, har hon egentligen ingenting med vårt svenska luciafirande att göra. Det enda är att hon gett sitt namn till traditionen som sker 13 december varje år.